Als mijn situatie verandert
U staat er niet altijd bij stil, maar veranderingen in uw privé- of werksituatie hebben vaak ook invloed op uw pensioen. Hieronder staan al die levensgebeurtenissen overzichtelijk bij elkaar. Per onderwerp leggen we kort uit wat u zelf kunt doen of waar u aan moet denken.
Veranderingen in mijn privéleven
Sla deze sectie over-
Verhuizen
Verhuizen is vaak een leuke en soms spannende stap. En daarbij denkt u niet direct aan pensioen. Toch kan het gevolgen hebben, bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of andersom. Zorg daarom dat u weet wat u moet regelen.
-
Uit elkaar gaan
Als u uit elkaar gaat, dan moeten u en uw ex-partner veel regelen. Bijvoorbeeld over de kinderen, maar ook over de verdeling van het huis, de inboedel en spaargeld. Daarnaast is pensioen een belangrijk onderwerp om samen bij stil te staan. Op deze pagina leest u waar u op moet letten.
-
Overlijden
U hoopt natuurlijk dat u gezond blijft. Toch is het goed om te bedenken wat de gevolgen voor uw pensioen zijn als u overlijdt. En of u uw nabestaanden goed achterlaat. In veel pensioenregelingen is hier een aparte regeling voor opgenomen. Zowel voor uw (ex-)partner, als voor uw kinderen. Hoeveel ze precies krijgen, hangt af van uw situatie bij overlijden.
-
Verpleeghuis
U hoopt natuurlijk dat het niet nodig is, maar het kan gebeuren dat u of uw partner naar een verpleeghuis moet verhuizen. Zo’n gebeurtenis kan invloed hebben op de hoogte van uw AOW-uitkering. Dit is afhankelijk van uw situatie.
Veranderingen in mijn werksituatie
Sla deze sectie over-
Met pensioen gaan
Uw pensioenleeftijd komt in zicht. Vaak mag u zelf bepalen wanneer uw pensioen precies ingaat. Voordat het zover is, heeft u meestal nog een aantal pensioenkeuzes te maken. Bijvoorbeeld hoe u uw pensioen wilt ontvangen en wat u wilt doen met het opgebouwde nabestaandenpensioen. Daarnaast ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd ook AOW.
-
Nieuwe baan
Heeft u een nieuwe baan? Of bent u van plan te wisselen van baan? Dan is het goed om ook even stil te staan bij uw pensioen. Want hoe weet u of uw pensioenregeling goed is? Wat gebeurt er met uw ‘oude’ pensioen? En wat kunt u doen als u geen pensioen opbouwt bij uw nieuwe werkgever, of start als ZZP’er.
-
Arbeidsongeschikt worden
U denkt er liever niet aan: langdurig ziek zijn of arbeidsongeschikt worden. Dit kan van invloed zijn op uw inkomen nu en uw pensioen straks. Bouwt u pensioen op bij een pensioenuitvoerder? Dan loopt dit in de eerste twee jaar van uw ziekte meestal gewoon door. Als u geen (vaste) baan hebt of een tijdelijk contract, dan werkt het vaak anders.
-
ZZP’er worden
De redenen om als ZZP’er aan de slag te gaan, zijn verschillend. Soms kiest u er zelf voor en soms is het noodzakelijk om een beroep uit te oefenen. Wat vast staat, is dat ‘eigen baas zijn’ invloed heeft op hoe u uw geldzaken moet regelen. Dat geldt ook voor uw pensioen. Of het nodig is om voor een aanvullend pensioen te zorgen, verschilt per persoon.
-
Werkloos worden
Uw baan verliezen is vervelend. Bovendien heeft het niet alleen invloed op uw inkomsten. In de periode dat u werkloos bent, bouwt u namelijk ook geen pensioen op. Wat u al heeft opgebouwd, blijft gelukkig wel staan. Daarnaast heeft werkloos zijn ook invloed op de bedragen die uw nabestaanden ontvangen als u overlijdt.
-
Meer of minder werken
Als u meer of minder gaat werken, heeft dat vaak invloed op uw pensioen. Werkt u meer uren? Dan verandert niet alleen uw salaris, maar ook de hoogte van uw pensioen. Soms wilt u juist een tijdje wat minder werken. Bijvoorbeeld omdat u meer vrije tijd wilt, kleine kinderen heeft of bijna met pensioen gaat. In dat geval wordt uw pensioen vaak lager.