Trouwen of samenwonen

Gaat u trouwen of samenwonen? Gefeliciteerd! Nu u samen een toekomst gaat opbouwen, is het goed om stil te staan bij een aantal zaken. Een ervan is uw pensioen. Is er straks genoeg voor de dromen die u samen heeft? En is uw partner al aangemeld voor nabestaandenpensioen? Hieronder leest u waar u aan moet denken.

Bedenk hoeveel u straks nodig heeft

Vaak bouwen u en uw partner allebei pensioen op. Dat kan bestaan uit pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, maar ook uw AOW telt mee in wat u straks te besteden heeft. Bedenk met elkaar wat uw toekomstplannen zijn en wat u verwacht nodig te hebben. Hoe hoog zijn straks bijvoorbeeld uw woonlasten? Heeft u de hypotheek dan (deels) afbetaald of heeft u een huurhuis? Komt u nog iets tekort, dan zijn er verschillende manieren om extra geld opzij te zetten. Bekijk hier onze 3 tips om bij te sparen.

Nabestaandenpensioen voor uw partner

Nabestaandenpensioen voor uw partner

Bouwt u pensioen op via uw werkgever? In veel pensioenregelingen is een aparte regeling voor nabestaanden opgenomen. Bij overlijden krijgt uw partner maandelijks een bedrag. Dit wordt partnerpensioen genoemd. Ook voor achterblijvende kinderen is in de meeste gevallen iets geregeld, zij hebben dan recht op een wezenpensioen. Wilt u zien hoeveel uw nabestaanden ontvangen? Kijk dan op de pagina Overlijden.

Is uw partner aangemeld voor partnerpensioen?

Uw partner heeft meestal pas recht op nabestaandenpensioen als hij of zij is aangemeld bij de pensioenuitvoerder. Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente automatisch aan de pensioenuitvoerder door dat u een partner heeft. Vraag dit nog wel even na. Als u gaat samenwonen, moet u meestal zelf actie ondernemen en uw partner aanmelden. Vaak heeft u hiervoor een samenlevingsovereenkomst nodig, die is opgesteld door de notaris.

Trouwen en samenwonen na uw pensioen

Heeft u geen partner als u met pensioen gaat? Dan is er geen recht op partnerpensioen. Als u na uw pensioen trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen, dan krijgt uw nieuwe partner ook geen partnerpensioen meer.

Goed om te weten: als u vlak voor uw pensioendatum geen partner heeft, dan kunt u uw opgebouwde partnerpensioen inruilen voor een hoger ouderdomspensioen.

Pensioen en ex-partners

U staat er nu waarschijnlijk nog niet bij stil, maar ook als u uit elkaar gaat, heeft dat gevolgen voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft namelijk recht op het opgebouwde partnerpensioen. Daarnaast krijgt hij of zij een deel van uw ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit geldt alleen als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Daardoor wordt uw pensioen lager. Hierover kunt u natuurlijk ook andere afspraken maken. Wilt u weten hoe het precies werkt? Bekijk onze animatie over verevening bij scheiden of de pagina Uit elkaar gaan.

Wilt u meer weten over partnerpensioen, trouwen of samenwonen? Of hoe u uw partner precies moet aanmelden? Neem dan contact op met uw pensioenuitvoerder(s).