ZZP’er worden

De redenen om als ZZP’er aan de slag te gaan zijn heel verschillend. Wat vast staat, is dat ‘eigen baas zijn’ invloed heeft op uw pensioen. Hieronder leest u er meer over.

Als ZZP’er heeft u net als iedereen recht op AOW, maar dat is een basisinkomen. Iemand in loondienst bouwt vaak pensioen op via de werkgever. Als ondernemer moet u meestal zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Of dat nodig is hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Hoe kunt u uw pensioen aanvullen?

Wilt u uw pensioen aanvullen, dan bestaan er verschillende mogelijkheden. Let op: deze bedragen ziet u niet terug in uw pensioenoverzicht onder ‘Mijn pensioen straks’.

Hoe kunt u uw pensioen aanvullen?

1. Pensioenproduct afsluiten

U kunt geld opzij zetten met een lijfrenteproduct bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Er zijn steeds meer initiatieven voor collectieve pensioenregelingen die speciaal gericht zijn op ZZP'ers. Het gaat daarbij om regelingen waaraan u vrijwillig kunt deelnemen. Dit is in veel gevallen aftrekbaar van de belasting. Uw geld staat wel voor langere tijd vast.

2. Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Heeft u hiervoor wel gewerkt in loondienst? En bouwde u toen pensioen op? Dan kunt u soms de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

3. Verplichte pensioenregeling voor specifieke groepen

Voor bepaalde beroepen geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling, ook als ZZP’er. Het gaat hierbij vooral om beroepen in de gezondheidszorg (zoals huisarts), maar ook bijvoorbeeld zelfstandige schilders. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op Ondernemersplein van KvK.

Andere mogelijkheden

Daarnaast kunt u bijvoorbeeld zelf sparen. U betaalt dan wel belasting over dit spaargeld (boven een bepaald niveau). Heeft u een koophuis? U kunt het aflossingsvrije deel van uw hypotheek soms sneller aflossen. Zo heeft u nu en later als u met pensioen bent, minder woonlasten.

Wilt u meer weten over ZZP’er worden en de gevolgen voor uw pensioen? Neem dan contact op met een financieel adviseur.